Κι όμως, υπήρχαν τηλέφωνα και στην αρχαία Ελλάδα!

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσες ώρες την ημέρα περνάς συντροφιά με το κινητό σου;  Ω ναι, εμείς οι άνθρωποι αγαπάμε πολύ την επικοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις της.  Είμαστε φτιαγμένοι για να επικοινωνούμε  με άλλους ανθρώπους  από την στιγμή που γεννιόμαστε, αν και τα πράγματα δεν ήταν πάντα όσο εύκολα είναι σήμερα σε αυτό τον τομέα.

Χθες

Πώς θα σου φαινόταν αν σου λέγαμε ότι στην αρχαιότητα υπήρχε τηλέφωνο; Ok,  δεν είχε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο ήταν  ένας τρόπος επικοινωνίας κι ενημέρωσης  μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικές πόλεις. Mιλάμε φυσικά για τις φρυκτωρίες, έναν τρόπο να «ταξιδεύουν» γρήγορα τα νέα από περιοχή σε περιοχή με την χρήση πυρσών.

til001-risegr

Αρκετές χιλιάδες χρόνια αργότερα , το 1854 ο Γάλλος εφευρέτης Charles Bourseul, σκέφτηκε πως οι δονήσεις που προκαλεί η φωνή μας σε έναν μεταλλικό δίσκο την ώρα που μιλάμε, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συνδέουν ή να αποσυνδέουν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να παραχθούν παρόμοιες δονήσεις σε ένα διάφραγμα που θα βρίσκεται σε άλλη θέση και χάρη στο οποίο ίσως να μπορεί να γίνει μια αναπαραγωγή της φωνής μας. Λίγο μετά, ο Γερμανός φυσικός Johann Philip Reis , έφτιαξε ένα μηχάνημα που μπορούσε να «διαβάσει» τους μουσικούς τόνους, αλλά όχι να αναπαράγει την ομιλία.

Το τηλέφωνο πήρε σε μεγάλο βαθμό την μορφή με την οποία το γνωρίζουμε σήμερα από τον Alexander Graham Bell, ο οποίος θεωρείται και «πατέρας» του. Το 1876, o Bell μετά  την ανακάλυψη ότι με τη χρήση σταθερού ηλεκτρικού ρεύματος  θα μπορούσε να διαβιβάσει την ομιλία, κατασκεύασε την πρώτη συσκευή τηλεφώνου, αποτελούμενη από έναν πομπό, ένα δέκτη κι ένα ενιαίο καλώδιο και για τα δύο.  Ο πομπός κι ο δέκτης περιείχαν ένα διάφραγμα κι έναν πεταλοειδή  μαγνήτη με καλώδια σε σπείρα. Τα κύματα χτυπούσαν το διάφραγμα παράγοντας  ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο ταξίδευε μέσω των καλωδίων. Κυρίες και κύριοι, το τηλέφωνο ήταν πλέον μια πραγματικότητα, αν και πολλοί ήταν εκείνοι  που αμφισβήτησαν ευθέως την εφεύρεση του Bell. Μάλιστα, την ημέρα που κατοχύρωσε την εφεύρεσή του, παρόμοια ιδέα κατέθεσε κι ο φυσικός Ελίσα Γκρέι.  Κάποιες υποθέσεις αμφισβήτησης έφτασαν ως τα δικαστήρια, με τον Bell να υποστηρίζει την εφεύρεση του με πάθος.

til002-risegr

Το 1908 ο καθηγητής  Albert Jahnke, υποστήριξε πως γίνεται να κατασκευαστεί ασύρματο τηλέφωνο. Αποτέλεσμα;  Κατηγορήθηκε για απάτη.  10 χρόνια μετά, το  1918, ξεκίνησαν δοκιμές για επικοινωνία στους συρμούς των Γερμανικών σιδηροδρόμων, τελικά η συγκεκριμένες δοκιμές πέτυχαν και  δόθηκε η δυνατότητα επικοινωνίας σε επιβάτες που ταξίδευαν στην πρώτη θέση. Το 1940 τα πρώτα ασύρματα τηλέφωνα μπήκαν σε πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ το 1946 δημιουργήθηκαν τα πρώτα δίκτυα για παράλληλες συνομιλίες με μικρή χωρητικότητα και κακή εμβέλεια. Το 1949 ξεκίνησε να πωλείται στο εμπόριο το Mobile Telephone Service της αμερικανικής AT&T με 5.000 συνδρομητές και ανθρώπους να είναι υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση της σύνδεσης.

til 004

   Φυσικά οι περιορισμοί ήταν τεράστιοι κι έπρεπε να φτάσουμε στο  1973, οπότε η Motorola κυκλοφόρησε το πρώτο πραγματικό κινητό τηλέφωνο από τα χέρια των Martin Cooper  και John F Mitch.

005

Στην Ελλάδα  η επέλαση του τηλεφώνου, ξεκίνησε το 1892 όταν  η κυβέρνηση Τρικκούπη αποφάσισε την εγκατάσταση του στην Ελλάδα παράλληλα με τον τηλέγραφο και σιγά σιγά, το όλο σύστημα άρχισε να εξελίσσεται.  Σίγουρα έχεις δει σε ταινίες και σειρές τα παλιά τηλέφωνα με το κέρμα που υπήρχαν στα περίπτερα.

 03

Τα πράγματα ωστόσο έχουν βελτιωθεί πολύ από τότε, με τις συσκευές να αλλάζουν μορφή και σχήμα και την ποιότητα της επικοινωνίας επίσης να βελτιώνεται, ενώ το 1992 εμφανίστηκαν τα πρώτα κινητά τα οποία για τα δεδομένα της εποχής μας ήταν γιγαντιαία.

Σήμερα

Το τηλέφωνο απ’ το οποίο μιλάμε σήμερα είναι ένας υπολογιστής τσέπης, μέσα από τον οποίο μπορείς να κάνεις πραγματικά πολλά πράγματα, από το  να τηλεφωνήσεις, μέχρι και να ψωνίσεις διαδικτυακά (για την ιστορία του ίντερνετ θα τα πούμε κάποια στιγμή σύντομα), ενώ παράλληλα μέσα επικοινωνίας, όπως το Skype και το messenger κάνουν πια τα παραδοσιακά τηλέφωνα να μοιάζουν εντελώς παρωχημένα. Σκέψου απλώς να μπορούσε να μας δει ο Bell από μια μεριά. Πώς πιστεύεις ότι θα ένοιωθε;

06

Αύριο

Μπορεί σε κάποιους να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως σίγουρα θα συμβεί κι αν θέλετε βάζουμε και στοίχημα. Φαντάσου να μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ολόγραμμα του εαυτού σου για να μπορεί να σε δει ο συνομιλητής σου.  Υπερβολικό; Τρελό;  Ίσως, αλλά είναι το μόνο που μένει να γίνει για να τελειοποιήσει την συγκεκριμένη ιδέα.

07

Εξ άλλου μην ξεχνάς πως κάποτε οι άνθρωποι εύχονταν απλά να μπορούν να βλέπουν τον συνομιλητή τους την ώρα που του μιλάνε και η οθόνη αφής έμοιαζε με μακρινό όνειρο, ενώ σήμερα αυτό θεωρείται πια δεδομένο. Η τεχνολογία προχωρά κι εμείς απλά ανυπομονούμε. Ανυπομονούμε και περιμένουμε.   

Με στοιχεία από Mixanitouxronou.gr

wikipedia

History Of Phone blogspot

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας εδώ

[themify_box ]Του Μίλτου Τσιμπούκη[/themify_box]