Απίστευτο αλλά αληθινό!

Το φαγητό είναι για πολλούς από εμάς η μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή μας. Άλλοι πάλι το αγαπούν, αλλά δεν το θεωρούν τη σημαντικότερη στιγμή της ημέρας τους. Όπως και να έχει η αξία του φαγητού και του νερού για την επιβίωση δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ή μήπως όχι;

Όχι ακριβώς μιας και σύμφωνα με μια συγκεκριμένη θεωρεία που κυκλοφορεί εκεί έξω, μπορείς να επιζήσεις βγάζοντας εντελώς το συμβατικό φαγητό από την ζωή σου και αντί αυτού να τρέφεσαι με την ενέργεια του ήλιου και του σύμπαντος. Ω ναι, ακούγεται αρκετά παράξενο, είναι όμως  αληθινό;

Η βάση όσων πιστεύουν οι άνθρωποι που τρέφονται μόνο με αέρα, ξεκινά από τη θεωρία του Ινδουισμού και την Prana (η συγκεκριμένη λέξη συμβολίζει την ζωτική ενέργεια του ανθρώπου) της οποίας κύρια πηγή, σύμφωνα με ένα παλιό θεραπευτικό σύστημα που ονομάζεται «Αγιουβέρδα», είναι ο ήλιος. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, αφού ο ήλιος  αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο, το φαγητό μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς από την καθημερινότητα μας.

breating04-risegr

Η Συγκεκριμένη θέση ενισχύεται από μερικούς ισχυρισμούς που βρέθηκαν γραμμένοι σε κείμενο του 1670 με τίτλο «Comte de Gabalis» σύμφωνα με τους οποίους ο αλχημιστής και αστρολόγος Παράκελσος  έζησε κάποια χρόνια της ζωής του βασιζόμενος σημαντικά στην ενέργεια του ήλιου ως υποκατάστατο τροφής.  Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται πώς πολλοί άνθρωποι τους οποίους ο Παράκελσος γνώριζε, έζησαν 20 χρόνια χωρίς καθόλου τροφή.

Υπάρχει αεροφαγία;

Κατά καιρούς, έχουν ακουστεί περιπτώσεις αρκετών ανθρώπων που ακολούθησαν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής μάλιστα κάποιοι από αυτούς ισχυρίζονταν ότι πλέον η ζωή τους είναι καλύτερη. Για παράδειγμα, οι Akahi Ricardo και Camila Castello είναι ένα ζευγάρι  το οποίο διατείνονταν πως επί 9 χρόνια έχει αντικαταστήσει τη στερεά/υγρή διατροφή, με αέρα! Φανταστείτε πόσα θα εξοικονομούν στο σούπερμαρκετ…

breating-risegr

Οι ίδιοι είναι γονείς 2 παιδιών και στο σχετικό άρθρο που έχει κυκλοφορήσει σε γνωστά sites ανά τον κόσμο, έχουν ισχυριστεί πως υγεία τους έχει βελτιωθεί και πως τους μένουν χρήματα για εκδρομές και ταξίδια. Μάλιστα όπως δήλωσε η Camila «Ήμουν έτοιμη να αλλάξω τον τρόπο διατροφής μου όταν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί μιας κι εκείνο ήταν πάντα προτεραιότητα μου, αλλά δεν ένιωσα να πεινάω στους μήνες της εγκυμοσύνης μου κι έτσι έφαγα κανονικό φαγητό τέσσερις φορές κατά την διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων» Το ζευγάρι έχει το δικό του site μέσω του οποίου καλεί τον κόσμο που επιθυμεί να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής να συμμετάσχει σε προγράμματα επί πληρωμή τα οποία θα βοηθήσουν να αρχίσουν να εντάσσονται στην νέα τους ζωή χωρίς φαγητό.

Η άποψη των γιατρών 

Σύντομα διαπιστώθηκε πως η αεροφαγία είναι ένα μεγάλο, κακόγουστο αστείο. Το συγκεκριμένο κείμενο για τη ζωή της οικογένειας της Camilla και του Akahi δεν περιείχε καμία τεκμηρίωση των λεγομένων τους περί «food free» τρόπου ζωής. Επίσης, σύμφωνα με το σχετικό fact checking του Snopes,

Στο μεταξύ γιατροί επισημάνουν πως δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για το ότι η συγκεκριμένη στάση ζωής δε είναι επιβλαβής για την υγεία μας και υπενθυμίζουν ότι τα όρια του ανθρώπινου σώματος είναι συγκεκριμένα. Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Guardian το 1999, αναφέρονται τα εξής:

«(Η αντοχή στην αποχή από το φαγητό) εξαρτάται από το κλίμα και από το πόσο ασκείται ο άνθρωπος. Αν είσαι ξαπλωμένος στο κρεββάτι, θα είσαι υγιής για περίπου μια εβδομάδα, όχι περισσότερο» αναφέρει ο Dr.Charles Clarke. 

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί και αρκετά παραδείγματα αποχής από το φαγητό σε Σκωτία, Αυστραλία και Ελβετία, που αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Αλλά και η Ellen Greve (a.k.a Jasmusheen), πρώην επιχειρηματίας και άτυπη ιδρύτρια του κινήματος «bretharianism» (άρνηση κάθε τροφής), έχει κατά καιρούς δηλώσει πως πίνει χυμό πορτοκάλι, τρώει σοκολάτα, πατατάκια και άλλα «γήινα» φαγητά.

breating03-risegr

 

Με στοιχεία από 

wikipedia

snopes.com

The Sun

GQ.com

[themify_box ]Tου Μίλτου Τσιμπούκη[/themify_box]