Σαν βγεις στο πηγεμό για παράλληλα σύμπαντα (πρόσεχε το Demagorgon).

Το «Stranger Things» είναι ίσως η καλύτερη σειρά του φετινού καλοκαιριού και σίγουρα εκείνη η σειρά που μιλάει για τη γενιά μας και τις ταινίες που αγαπήσαμε, όσο καμία άλλη.  Αυτή η γεμάτη 80`s sci-fi horror αναφορές σειρά, έχει στο επίκεντρό της την ιστορία της παγίδευσης του μικρού Will Byers σε μια παράλληλη διάσταση.

Υπάρχουν παράλληλες διαστάσεις ή σύμπαντα;

παράλληλα σύμπαντα του "Stranger Things"

Η σειρά καταφέρνει να χρησιμοποιήσει αρκετά εύστοχα νόμους της φυσικής για να περιγράψει τις παράλληλες διαστάσεις, αλλά χάνεται λίγο όταν καλείται να χρησιμοποιήσει μια σχετική αλληγορία.

παράλληλα σύμπαντα του "Stranger Things"

Δηλαδή;

Αρκετοί θεωρητικοί φυσικής έχουν πιστέψει πως στον τρισδιάστατο (4-διάστατο, αν υπολογίσουμε και τη διάσταση του χρόνου) κόσμο μας, υπάρχουν κι άλλες παράλληλες διαστάσεις και κόσμοι.

«Ο κόσμος μας είναι τρισδιάστατος, αλλά ίσως μέσα του να υπάρχουν μερικές μικρές, μπλεγμένες διαστάσεις, που δεν μπορούμε να περιγράψουμε«, δήλωσε ο κοσμολόγος Alexander Vilenkin στο MIC.

Η αναλογία που χρησιμοποιεί ο καθηγητής φυσικής για να περιγράψει στους 3 φίλους του Will τα παράλληλα σύμπαντα του «Stranger Things», είναι η εξής:

 παράλληλα σύμπαντα του "Stranger Things"

«Φαντάσου έναν ακροβάτη να περπατά πάνω σε τεντωμένο σκοινί. Το σκοινί είναι η διάσταση μας. Η διάστασή μας έχει κανόνες: Ο ακροβάτης μπορεί να πάει μόνο μπροστά ή πίσω στο σκοινί. Αλλά φαντάσου ένα κουνούπι δίπλα στον ακροβάτη. Το κουνούπι μπορεί να κινηθεί μπρος-πίσω, παράλληλα με το σκοινί, αλλά και κάτω από το σκοινί, πάνω-κάτω. Το κουνούπι μπορεί να διασχίσει άλλες διαστάσεις, όχι όμως ο ακροβάτης.»

Τελικά αυτή η αναλογία ευσταθεί επιστημονικά;

παράλληλα σύμπαντα του "Stranger Things"

Περίπου! «Το πάνω-κάτω, είναι το ίδιο πράγμα με το να περπατάς πάνω στο τεντωμένο σκοινί. Το Αρνητικό Χ είναι το ίδιο με το  θετικό Χ. Δηλαδή το να περπατάς μπρος-πίσω επάνω στο σκοινί, δεν έχει καμία διαφορά με το να περπατάς μπρος-πίσω κάτω από το σκοινί.» λέει η κοσμολόγος Ranga-Ram Chary, συμπληρώνοντας «αυτή η αναλογία (του «Stranger Things») δεν αποδίδει τέλεια αυτό που θέλει να πει, αλλά μας δίνει μια στοιχειώδη ιδέα.«

Μπορούμε να ταξιδέψουμε σε μια άλλη διάσταση;

παράλληλα σύμπαντα του "Stranger Things"

Ο καθηγητής φυσικής στο «Stranger Things» εξηγεί στα παιδιά πως για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας, ώστε να προκαλέσει ρωγμές στο χώρο και στο χρόνο. Αυτό θα άνοιγε μια πόρτα σε άλλη διάσταση.

Όντως;

«Θεωρητικά ναι. Αλλά αν υπάρχουν άλλες διαστάσεις, θα χρειαζόμασταν μια τεράστια ποσότητα ενέργειας (ισάξια με αυτή των πρώτων σταδίων μετά το Big Bang)», λέει η Chary. Σήμερα ο άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τόσο μεγάλη ποσότητα ενέργειας, εκτός αν κάτι άλλο (μη γήινο;) μας βοηθούσε σε κάτι τέτοιο.  Γι`αυτό αν ποτέ βρεθείς σε άλλη διάσταση, μήπως είναι καλύτερα να κοιτάξεις πίσω σου; Μήπως σε έχει ακολουθήσει το Demagorgon;